Título: Re-orienta't: coneix quines oportunitats educatives hi ha per a tu
Edición: 2024
Categoría: Institución
Enlace al proyecto‘Re-orienta’t' explora totes les opcions educatives i personals que tenen les persones joves que no han acabat l’ESO o que han abandonat els estudis postobligatoris.
Aquesta guia pràctica recull els diferents recursos, serveis i formacions disponibles en el marc de les noves oportunitats educatives, tant per informar-se, per formar-se o per implicar-se amb la comunitat. Diferents alternatives que oferiran als i les joves l'oportunitat d'assolir noves competències, millorar el seu perfil professional, trobar feina o continuar amb els estudis.
Tot i que la guia és una eina al servei de les persones joves en risc o situació d’abandonament educatiu, també s’adreça a les persones professionals i a les famílies perquè puguin orientar-les. Es tracta d’una guia de caràcter general per a tot Catalunya, però en constant expansió per adaptar-se als territoris on es vulgui aplicar.
A més, dins d'aquest projecte s’ha editat també el pòster ‘Què puc estudiar si no tinc l’ESO’, amb l’objectiu que serveixi com a eina de suport visual i infogràfica als usuaris de la guia.
L’objectiu principal de la guia és el de donar a conèixer l’ampli ventall d’opcions que tenen les persones joves que no han acabat l’ESO o han abandonat els estudis postobligatoris, és a dir, que no han continuat la seva formació. Es volen visibilitzar camins alternatius, opcions que sovint ens passen per alt i que val la pena tenir en compte per augmentar les possibilitats de trobar una feina, continuar altres estudis o certificar habilitats i competències.
A més, de forma específica, amb l’edició de la guia es busca fomentar el reconeixement de les noves oportunitats educatives, promoure una mirada àmplia i sense prejudicis de les trajectòries educatives evitant estigmatitzar aquells itineraris que no són els estàndards, i posar en valor l’associacionisme com un espai de creixement personal alhora que d’implicació i transformació social.
La guia s’adreça a persones joves que no tenen l’ESO o que han abandonat els estudis postobligatoris, però també a les famílies i professionals de l’àmbit socioeducatiu per tal que puguin orientar-les.
A més és un producte d’incidència per tal que les diferents institucions públiques, des d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a d’altres organismes, integrin en les seves bases de dades els recursos realment existents per a aquests col·lectius de persones joves.
Hi ha una àmplia diversitat d’itineraris educatius i professionals que estan fora del focus, que són incompresos i infravalorats. Això fa que moltes persones joves no els contemplin com una opció vàlida, ja sigui perquè els desconeixen o perquè no creuen que siguin útils. Aquesta situació porta a que es limitin les seves possibilitats de desenvolupament personal i professional i es perpetuïn certes desigualtats. Per això, des de la Fundació Ferrer i Guàrdia reivindiquem un canvi en la manera com percebem la diversitat d’itineraris educatius i la necessitat de posar-los al centre de les polítiques i els recursos públics. Aquesta guia s’edita amb la voluntat de desestigmatitzar les trajectòries no lineals i ampliar al conjunt de la societat el reconeixement i la importància de les noves oportunitats educatives.
Destaquem també que impulsem per una banda el reconeixement d’aquestes iniciatives de noves oportunitats en un context en el que ens trobem amb gairebé un 14% de persones joves que en situació d’Abandonament Escolar Prematur. Així com també volen incidir en la necessitat d’ampliar l’oferta d’aquestes per tal de donar resposta al conjunt de joves que es troben en aquesta situació.
Per dur a terme la guia s’ha realitzat una feina de prospecció de l’oferta existent per tal de recopilar el conjunt de recursos als quals es poden adreçar les persones joves sense ESO o sense estudis postobligatoris i tota la informació al respecte. La guia també és fruit del know-how generat des de la Fundació en el darrers anys a través de diferents recerques i suports realitzats.
La guia s’estructura en tres apartats. En el primer, titulat ‘Informa’t’, s’hi troben els recursos d’informació i orientació als quals es pot adreçar una persona jove. El segon apartat, de nom ‘Forma’t’, descriu les diferents opcions existents per assolir noves competències i millorar habilitats, així com els centres on es poden realitzar. L’últim apartat, ‘Implica’t’, es dedica a presentar les oportunitats que presenta l’associacionisme i el voluntariat per ampliar experiència i connectar-se amb l’entorn.
A més d’aquests tres apartats, també s’hi troba informació específica de les opcions que tenen les persones joves en situació administrativa irregular.
La guia és un recurs generalista ideada per al conjunt de Catalunya. En cas que es vulgui aplicar a algun territori concret cal fer-ne una adaptació específica, realitzant una prospecció per analitzar com es traslladen a l’àmbit territorial els serveis i recursos que es presenten. Per això, la guia incorpora un seguit de recursos audiovisuals d’utilitat i un recull de guies territorials que serveixen d’exemple per replicar en altres àmbits.
Aquest projecte s’ha desplegat a partir de recursos propis de la Fundació. Consideràvem que calia recollir com hem dit aquest know-how desplegat amb les nostres recerques i fer-ho a través d’una gran necessitat detectada. A més enteníem que havia de ser en un format pràctic i de reconeixement a les noves oportunitats educatives.
Aquest s’ha desplegat a partir del treball de l’equip humà que es detalla a continuació.
Coordinadora del projecte: Hungria Panadero
Tècnics de projecte: Lluís Bages, Marta Navarro
Comunicació: Andrea González (disseny gràfic), Berta Ballester (comunicació)
Revisió lingüística: Sandra Ballester
Revisió document: han realitzat revisió del document i aportacions 4 persones professionals de diferents perfils de manera no remunerada a la 1a versió de la Guia.
Els recursos materials han estat els propis de la Fundació: seu i instal·lació de l’entitat, recursos informàtics i programari.
Cal destacar com a recursos immaterials: els coneixements previs generats i la xarxa de relacions i contactes per a la difusió.
La redacció de la guia s’ha dut a terme en tres fases:
A la fase inicial, mes 1, s’ha realitzat la proposta d’objectius, índex i principals continguts de la Guia.
A la primera fase, mesos 1 i 2, s’ha realitzat la prospecció de l’oferta de recursos i serveis.
A la segona fase, mes 3, s’ha fet la validació de la informació amb agents clau de l’àmbit de l’educació i s’han implementat les millores necessàries.
A la tercera fase, mes 4, s’ha maquetat el producte final i s’han dut a terme accions de comunicació orientades a difondre la guia, entre les quals s’ha fet l’enviament d’una newsletter (https://www.ferrerguardia.org/monografic-abril-2024) a uns 7.000 destinataris; s’ha publicat una notícia a la web de la Fundació (https://www.ferrerguardia.org/blog/noticias-1/fortaleciendo-nuevas-oportunidades-educativas-reorientat-265) i s’han fet enviaments personalitzats als agents clau en l’àmbit de les noves oportunitats.
Més enllà dels mesos de feina expressament destinats a la redacció de la guia, aquesta és també fruit d’anys d’experiència prèvia en la recerca i la planificació estratègica en l’àmbit de les noves oportunitats i les trajectòries educatives.
A nivell de comunicació, destaquem que el Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació Professional, conegut com a CEDEFOP, ha reconegut aquest projecte i l’ha seleccionat per publicar-lo com a recurs de referència a la seva plataforma. La publicació d’aquest contingut a la plataforma de la CEDEFOP no només reconeix la feina i el compromís de la Fundació en el camp de les noves oportunitats educatives, sinó que també el converteix en un recurs accessible i de referència a tota Europa, tant per a responsables polítics com per a altres actors clau en l’àmbit educatiu.
A més del CEDEFOP, la guia ha estat compartida per diferents organitzacions com la Fundació Gentis o la Fundació Bofill i institucions com la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
Destaquem que aquesta Guia és novedosa perquè fins ara no existia un recurs on les persones joves, professionals de l’orientació i famílies poguessin informar-se dels diferents recursos per a alumnat que no hagués finalitzat la ESO o que es trobessin en situació d’abandonament educatiu prematur. Els diferents recursos existents focalitzen en els tres itineraris estàndards des de l’ESO: Batxillerat, CFGM o PFI; però no integren altres possibles vies.
Així doncs, la guia dona resposta al fet que, fins al moment no existia un producte d’aquest tipus d’àmbit català amb totes les opcions formatives que hi ha a l’abast de les persones que han abandonat els estudis. La informació es trobava molt dispersa i per això la publicació de la guia ‘Reorienta’t’ ha estat molt ben rebuda per als professionals de l’orientació i per part dels tècnics de l’administració pública.
Es tracta d’una guia que serveix com a referent que pot ser escalable territorialment. La voluntat d’aquesta iniciativa és que a través d’aquest marc general en els diferents territoris es puguin desplegar guies aterrades als recursos locals.
Projecte per a la millora de l’ocupabilitat juvenil. L’acompanyament a les transicions i la inserció laboral: https://activat.ferrerguardia.org/wp-content/uploads/2020/03/ACT%C3%8DVATE.pdf
Les figures i els processos d’orientació en els itineraris formatius no lineals. Les Escoles de Segona Oportunitat: https://www.ferrerguardia.org/ca_ES/blog/publicacions-3/activa-t-2020-les-escoles-de-segona-oportunitat-89
Joves al carrer: dinàmiques per repensar el mercat laboral postcovid: https://www.ferrerguardia.org/ca_ES/blog/publicacions-3/activa-t-2021-joves-al-carrer-90
Guia d’avaluació de projectes de noves oportunitats educatives: https://www.ferrerguardia.org/web/content/26238?access_token=ef81db66-befe-4a16-a339-1ad5a780db38&unique=9163296a0be1aee1be280192a708ebef78b75412