Descripción
El Programa Escola i Empresa, creat l’any 2009, té per objectiu acostar el món empresarial als alumnes de Secundà ria i Cicles Formatius de Grau Superior a través d’un dià leg entre una persona empresà ria o directiva i l’alumnat. El ponent explica la importà ncia i el paper de l’empresa a la societat, descriu la seva vivència a l’empresa i acompanya els alumnes en una reflexió sobre les habilitats necessà ries per a l’empresari, aconseguint aixà una conversa propera i enriquidora amb conceptes i aspectes d’interès sobre el dia a dia d’una persona empresà ria a través d’una experiència real.
Objetivos
L’objectiu general del programa és acostar la figura i la realitat de les persones empresà ria i les seves empreses a l’alumnat, i aixà mostrar el seu paper a la societat.
Els objectius especÃfics són:
- Mostrar la necessitat de l’empresa en la societat.
- Despertar l’interès pel món de l’empresa entre els joves.
- Donar una visió de l’empresa que sigui inspiradora, atractiva.
- Mostrar la cara amable de l’empresa i de l’empresari.
- Mostrar algunes de les habilitats que requereix un empresari.
Ver más
Destinatarios
1. 4t ESO
2. Batxillerats
3. Cicles Formatius de Grau MitjÃ
4. Cicles Formatius de Grau Superior
Ver más
Justificación de la iniciativa
Diversos estudis de l’à mbit educatiu (Fundació Jaume Bofill, entre d’altres) mostren que bones decisions en l’itinerari educatiu són un antÃdot contra l’abandonament escolar prematur. El Programa Escola i Empresa pretén ser un element complementari que permeti un dià leg dinà mic i obert amb un empresari o empresà ria sobre el seu dia a dia i motivació, que apropi la realitat a l’empresa i les diferents opcions que aquesta ofereix, i que els ajudi a visualitzar habilitats i competències necessà ries. Tots els conceptes que es presenten es posen en perspectiva des de la vivència del ponent, i de la reflexió sobre el dia a dia i trajectòria de la persona que tenen al davant, els alumnes poden inferir implicacions futures dels seus aprenentatgesi de les habilitats que posen en joc a la seva pròpia quotidianitat.
Ver más
MetodologÃa
Cada sessió és única, ja que transmet la vivència de persones i empreses diferents, estructurada en una metodologia que assegura la transmissió dels objectius del programa. Les xerrades tenen una durada total d’una hora, incloent els espais d’interacció amb els alumnes. L’esquema general de la xerrada consta de:
- Una presentació de la persona ponent.
- La importà ncia de l’empresa a la societat.
- El lloc de la seva empresa a la societat.
- Què és ser una persona empresà ria.
- Les habilitats d’una persona empresà ria.
- Tancament i torn de preguntes i respostes.
Ver más
Recursos utilizados
Recursos humans
- Direcció del programa
- Coordinació i secretaria
- Acompanyament
- Formadora
Recursos materials
- Postals
- PÃ gina web
- CurrÃculum
- Aplicatiu informà tic
Ver más
Temporalización
2009-2010 i ha anat creixent.
Ver más
Evaluación de los resultados e impacto
A nivell quantitatiu, s’avalua el nombre de centres participants, el nombre de sessions realitzades i el nombre d’alumnes que hi participen. L’aspiració del programa és arribar un dia a cobrir la totalitat de la cohort: per aquest motiu, s’avalua el parà metre de penetració: el nombre de centres que realitzen l’activitat amb tots o una part dels seus alumnes, vers el total de centres que imparteixen els nivells d’estudis destinataris. Degut a la vocació territorial del programa, les dades es mesuren per a cadascun dels deu serveis territorials del Departament d’Educació.
Per dur a terme l’avaluació qualitativa, el professorat rep un qüestionari de valoració de les sessions poc després que es duguin a terme. També els ponents són convidats a omplir un qüestionari sobre la seva experiència a cada sessió. Les puntuacions atorgades per tots dos col•lectius ajuden a mantenir els parà metres de qualitat tant en l’execució operativa del programa com en el seguiment de la metodologia per part dels ponents. Els comentaris inclosos als qüestionaris resulten d’utilitat per al manteniment de la relació amb ponents i centres de cara a interaccions posteriors, ja que la gran majoria dels centres organitzen sessions cada curs
Ver más