Título: Projecte de Recerca de 4t ESO: ORIENTACIÓ PERSONAL, ACADÈMICA I PROFESSIONAL
Edición: 2023
Categoría: Institución
Objectiu general:
L’objectiu és que valorin totes les possibilitats que se’ls plantegen de cara als cursos següents i poder decidir sobre la seva pròpia vida de manera responsable, sent coneixedors/es de tota l’oferta educativa i els àmbits professionals que tenen al seu abast.
Objectius específics:
⇨Acompanyar l’alumnat en el seu procés de descoberta de les seves aptituds, habilitats i capacitats per prendre decisions adequades en el seu futur més immediat.
⇨Ajudar l’alumnat en el coneixement de l’oferta educativa i la presa de decisions en els aspectes acadèmics, professionals i personals.
⇨Aprendre a desenvolupar bones estratègies de presentació d’un mateix o mateixa davant de situacions reals (tant orals com escrites, com no verbals).
⇨Pal·liar l’escletxa de gènere en les diferents disciplines, especialment en les STEM.
⇨Descobrir els diferents àmbits professionals i les possibilitats i formes d’accés al món laboral.
⇨Saber recopilar de forma ordenada i completa les activitats.
Com a destinatari principal tenim a tot l’alumnat de la promoció de 4t ESO, d’edat aproximada 16 anys (+-1). També, de manera secundària, les seves famílies i el conjunt de tutors i tutores individuals, com a guies acompanyants imprescindibles de tot el procés.
L’alumnat realitza unes primeres activitats d’autoconeixement durant unes sessions de tutoria abans de la setmana del Projecte de Recerca. Durant la setmana del Projecte, l’alumnat té una planificació horària i a cada hora fa una activitat pautada al dossier de l’alumnat, individual o en petits grups; o bé un altre tipus d’activitat (xerrada, taller, break-out…). Les activitats són ben variades però totes elles tenen a veure amb l’autoconeixement, les opcions de trajectòria acadèmica i la descoberta del món laboral i el seu accés. La setmana conclou amb la realització d’una entrevista laboral contextualitzada amb el personal del servei municipal de col·locació, Palau Avança.
El PdR consta d’unes 6 hores prèvies que es realitzen de manera setmanal a les sessions de tutoria grupal i posteriorment es concentra en les 30 hores lectives d’una setmana del curs, habitualment a finals del mes de febrer. En algunes edicions, es complementa amb alguna xerrada posterior si no ha estat possible d’encabir dins la setmana del PdR.
El format d’aquest projecte pretén assegurar que tot l’alumnat rebi, de manera simultània i unificada, tota la informació que considerem imprescindible per a la presa de decisions. És també una manera d’equilibrar la dedicació personal a la presa de decisions i l’acompanyament dels diferents tutors individuals en el procés.
Al final del Projecte l’alumnat realitza una enquesta de valoració d'aquest, en la qual habitualment es mostren força satisfets/es de tot el treball. L’activitat millor valorada, any rere any, acostuma a ser la realització de l’entrevista de feina que es desenvolupa en un context molt similar al real.
El producte final, el dossier que recull totes les activitats del PdR, es considera en bona part el Consell Orientador que ha de lliurar l’equip docent a cada alumne en finalitzar l’etapa. Ens assegura que tot l’alumnat tingui un pla principal establert i també opcions alternatives per si l’ideat no es pot dur a terme per algun motiu.