Título: Orienta el teu futur. Posada en marxa d’un programa d’orientació educativa, per ajudar a l’alumnat 4t en el tancament de l'ESO i en l’elecció del seu itinerari acadèmic i professional.
Edición: 2024
Categoría: Institución
Enlace al proyectoL’Institut Manuel Vázquez Montalbán, aposta per una matèria d’orientació que dediqui 1 h setmanal a l’alumnat de 4t per fer l’orientació educativa, no solament la personal i social, sinó més concretament l’acadèmica i professional, per aquest final d’etapa i en l’elecció del seu itinerari acadèmic postobligatori.
Per tant, aquest Projecte Educatiu aprofita aquesta matèria d’orientació entre orientadora de 4t i tutors dels grups (codocència), per combinar-la amb l’orientació educativa que es fa a 4t per a l’elecció dels itineraris acadèmics postobligatoris, per part del departament d’orientació, tutoria i equip docent i equip directiu.
La matèria compta amb un pla d’activitats organitzades per trimestres, que responen als tres grans blocs de continguts d’aquesta matèria: autoconeixement (com soc com a persona i estudiant, habilitats i aptituds acadèmiques, valors professionals), coneixement de l’entorn (sistema educatiu), i presa de decisions (el conjunt de preses de decisions al llarg de la vida, que traça la nostra trajectòria acadèmica i professional, i que a llarg termini és el nostre projecte de vida).
Sabem que la presa de decisions és un procés que varia al llarg del temps, caracteritzat per no ser estàtic ni permanent. Per tant, tot i que tinguem tres trimestres per a tres blocs de continguts, aquests tres es treballen simultàniament a cada trimestre, perquè entenem la presa de decisions com un procés d'equilibri constant entre l’autoconeixement (quines habilitats i aptituds tinc o vaig adquirint) i el coneixement de l’entorn (allò que ens ofereix).
A grans trets, al primer trimestre les activitats van encaminades a l’objectiu final d’aprendre sobre itineraris acadèmics i professionals a través de l’experiència de vida de persones adultes (docents i famílies). Al segon trimestre es fan activitats destinades a què l’alumnat aprengui més sobre els itineraris acadèmics i professionals oferits al sistema educatiu català (coincideix amb el període de preinscripcions als estudis postobligatoris). Finalment, al tercer trimestre, l’alumnat de 4t participa en una tutoria entre iguals amb l’alumnat de 1r de l’ESO, per traslladar tot que han après al llarg de l’ESO amb relació a l’orientació acadèmica i professional. A més a més, des del departament d’orientació i les tutores de 4t, i amb la col·laboració d’entitats de l’entorn, fem l’assessorament a alumnat i famílies per a l’elecció de l’itinerari acadèmic postobligatori.
L’objectiu general: promoure la maduresa vocacional de l’alumnat, i en conseqüència, la presa de decisions acadèmica i professional responsable a través de les diferents actuacions d’orientació dutes al centre, i especificant aquelles que es fan a les situacions d’aprenentatge que es treballen a cada trimestre.
Els objectius específics són (veure document adjunt on són els objectius d'aprenentatge de la matèria):
Objectius d’atenció directa:
-Informar i acompanyar a la família sobre els diferents acords per determinar un bon seguiment i el millor itinerari acadèmic i professional.
Objectius de suport tècnic (d’assessorament):
-Millorar les mesures d'atenció a la diversitat de tot l’alumnat del centre: codocència i treball cooperatiu.
-Establir bona coordinació i treball en xarxa amb els serveis i agents implicats per donar la millor resposta educativa a l’alumne.
Alumnat: Principalment, aquest projecte va dirigit a l'alumnat de 4t d’ESO, però sabent que l’orientació educativa (personal, social, acadèmica i professional) ja s’inicia des d'infantil, part d’aquest programa va dirigit també a l'alumnat de 1r.
Equip docent: aquest és clau pel seu paper en l’acció tutorial. Segons el document del Departament d’Educació sobre "l’orientació educativa i l’acció tutorial", l’OE és l’eix vertebrador de l'acció educativa del centre i l’entén com una responsabilitat compartida de l'equip docent. Per tant, l’eina amb què compten és l’acció tutorial, per fer possible aquesta funció docent orientadora.
Famílies: les famílies forment part de la comunitat educativa i ajuden en aquest procés d’ensenyament i aprenentatge de l’alumnat per ser el principal suport amb què l’alumnat compta.
Xarxa/entorn social: cal que posem la mirada en l’entorn i treballem en equip per poder acompanyar-los de la millor manera possible.
Aquest Projecte d’orientació educativa, mostra les diferents actuacions que es duen a terme des de l’INS MVM per fer l’orientació acadèmica i professional a l’alumnat de 4t d’ESO.
Criteris pedagògics
Seguint les directrius que marquen les funcions com a docent i orientadora, he tingut en compte el marc europeu de l’Agenda 2030 i els seus Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS 4 d’educació de qualitat; ODS 3 de benestar i salut; ODS 5 d’igualtat de gènere; ODS 16, de societats pacífiques), el D.150/2017 d’inclusió i de mesures i suports (codocència), i el D. 175/2022 del nou currículum amb alguns dels seus principis pedagògics (Vectors: perspectiva de gènere, benestar emocional, aprenentatge competencial, universalitat del currículum i ciutadania democràtica).
Prioritzo l'orientació educativa amb la finalitat de (1) garantir el benestar emocional i el desenvolupament integral de l'alumne; (2) acompanyar-lo en l'autoconeixement, l'autonomia i la presa de decisions; (3) proposar altres estratègies a nivell de centre i grup classe que permetin una atenció educativa per a la inclusió i la convivència positiva de tot l’alumnat i (4) afavorir l’educació personalitzada a través de l’aprenentatge competencial i les tecnologies de l’aprenentatge i Coneixement (TAC).
Criteris socials
El centre educatiu està ubicat a un dels municipis més petits de la primera corona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on les famílies viuen en una situació de precarietat econòmica i una gran diversitat de factors en risc d’exclusió social (característiques de l’entorn social, econòmic i cultural).
Uns dels objectius marcats a la Programació General Anual (PGA) del centre és mantenir bones i àmplies relacions amb l’entorn per aconseguir, entre d’altres, la participació de les famílies. Des d’una perspectiva sistèmica, família i l’institut tenim l’objectiu d’educar els nois/es per arribar a l’èxit escolar, per eliminar la segregació escolar i dur a terme una transformació educativa.
El Projecte educatiu respon a les següents necessitats:
-Conèixer característiques i necessitats de l’alumnat destinatari.
-Establir un bon nivell de participació i implicació de tots els agents implicats.
-Establir estructures de coordinació d’accions de tutoria i orientació.
-Conèixer recursos disponibles en l’entorn per desenvolupar l’Orientació Acadèmica-Professional (SOAC, oferta formativa, oferta laboral).
Les bases psicopedagògiques amb què s’obté la metodologia són la pedagogia sistèmica per entendre els centres des d’una mirada global i circular que interrelaciona dins una gran xarxa de teixit social; Ètica de la cura (Carol Gilligant) perquè l’alumnat trobi l’equilibri entre la pròpia cura i la de les persones i entorn, a través de la responsabilitat compartida; la concepció constructivista del procés d’ensenyament-aprenentatge, per defensar el paper actiu de l’individu en la construcció personal de l’aprenentatge.
Com les actuacions van dirigides a diferents línies d’actuació, les característiques de la intervenció psicopedagògica (Huguet, 1996) la defineixen com integral, global i sistèmica.
A grans trets, la metodologia és la d’assessorament col·laboratiu entre l’Equip Directiu, docents tutors i equip docent de cara a l’establiment de les mesures i suports de l’alumne; i una intervenció més directa, tècnica i especialitzada, a l’alumne, alumnat grup classe i família en les sessions i reunions individuals per al seu seguiment.
A més, es desenvolupen accions de coordinació i treball en equip respecte al desenvolupament de les activitats programades a la matèria d’Orientació per intervenir conjuntament amb la tutora en el grup classe, com també amb l’equip docent i entitats de l’entorn per acompanyar en el procés d’orientació acadèmica i professional. Les mesures universals utilitzades per a la personalització dels aprenentatges són: codocència i treball cooperatiu.
El treball en xarxa de tota la comunitat educativa és indispensable per tal que el centre sigui un entorn segur i saludables i que el recolzi en la finalització d'aquesta etapa educativa.
Suport tècnic (Assessorament): Podem dir que totes les actuacions que es duen a terme es podrien dividir en 4 grans fases:
Fase 1: Aproximació i sensibilització al centre (alumnat de 4t, famílies, docents i entorn).
Fase 2: Avaluació prèvia al desenvolupament de les activitats.
Fase 3: Planificació i desenvolupament del programa.
Fase 4: Pla de seguiment i avaluació.
Atenció directa a la matèria d’Orientació: les activitats que es duen a terme a cada trimestre segueixen aquestes 4 fases: Activitats inicials (Què en sabem?), Activitats de desenvolupament (Aprenem nous sabers), Activitats d’estructuració (Què hem après?), Activitats d’aplicació (Apliquem el que hem après).
Els recursos utilitzats queden plasmats al document annex (quadre del projecte d'orientació amb les activitats fetes, la temporalització, els recursos, les persones/agents educatius implicats i la temporalització).
La temporalització queda plasmada al document adjunt (quadre del projecte d'orientació amb les activitats fetes, els recursos, les persones/agents educatius implicats i la temporalització).
L’avaluació i l’impacte queden plasmats al document adjunt.
Totes les actuacions del projecte estan dirigies, en un primer pla, a desenvolupar en l’alumnat el desig de continuar el seu procés d’aprenentatge, i així continuar estudiant. Tenint en compte la metodologia utilitzada i les mesures universals emprades, hem aconseguit en aquest final d’etapa millorar l’autoestima i motivació de l’alumnat, de manera que paral·lelament al seu desenvolupament acadèmic i professional, també s’ha millorat la dimensió personal i social, com el respecte, l’empatia, entre d’altres, a través de la matèria d’orientació (treball cooperatiu i TEI). Amb tot això s’ha generat una cohesió d’equip docent amb els grups de 4t ESO.
A nivell de centre, aquesta intervenció i treball en xarxa dels diferents suports implicats, ha fet palès la necessitat d’anar avançant en aquest sistema educatiu inclusiu per poder fer front a la personalització dels aprenentatges. Tot i que la participació amb famílies ha estat millor del que pensàvem (20% de les famílies de 4t), amb la intenció d’anar evolucionant cap a un centre més inclusiu, pel curs que ve tenim la proposta de demanar la col·laboració de famílies d’altres nivells per ampliar la resposta educativa inclusiva, dins d’un marc educatiu equitatiu.
Document “L’orientació educativa i l’acció tutorial al llarg i en cada una de les etapes educatives i ensenyaments. Aprenentatge i formació continuats” del Departament (2018).
Document “De l’escola inclusiva al sistema inclusiu. Una escola per a tothom, un projecte per a cadascú” del Departament (2015). -
BALART, I. (2018): Construir el camí, de la indiferència a la participació, dels alumnes perduts a l’aula. Àmbits de psicopedagogia i Orientació, Nº 49, 42-49.
BONALS, J. Y SÁNCHEZ-CANO, M. (Coord.) (2007). Manual de Asesoramiento Psicopedagógico. Barcelona. Editorial Graó.
COLL, C. (2017). De l’atenció a la diversitat a la personalització de l’aprenentatge. Revista Aula de innovación educativa. Núm. 267 . Ed Graó.
FERRÉ N.,TALAYA M. (2022): Repensar l’assessorament psicopedagògic des d’un servei educatiu específic, el CRETDiC. Àmbits de psicopedagogia i Orientació, Nº 56, 30-38.
HUGUET, T., LIESA, E., SERRA-CAPALLERA, J.: L’assessorament psicopedagògic a debat (2022). Graó. B