Logo premios Educaweb

Repositorio de proyectos de orientación académica y profesional presentados a los Premios Educaweb

Volver al inicio

L’orientació a l’institut. Tutoria, acompanyament i continuïtat dels estudis


Galardonado en los Premios Educaweb

Título: L’orientació a l’institut. Tutoria, acompanyament i continuïtat dels estudis

Edición: 2013

Categoría: Institución

Entidad: Institut El Castell

Descripción

La proposta que presentem a continuació descriu el procés d’orientació a l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria un Institut d’ESO i Batxillerat. Entenem l’orientació com un factor de qualitat al servei de l’èxit educatiu, basat en l’acompanyament personal i l’atenció ajustada l’alumnat en el seu procés d’escolarització. Assumim que l’èxit educatiu no rau únicament en el rendiment acadèmic, sinó en la definició d’un projecte de vida en el marc d’uns valors i competències que permetin una bona adaptació a futurs entorns socials i professionals. Aquest procés és de la màxima importància en un context com l’actual, on les dificultats del moment són un obstacle a la construcció subjectiva dels joves, així com llur projecció social i professional . El context proper del nostre institut, tal com mostrarem més endavant, presenta un conjunt de condicions que fan necessària una atenció especial al col·lectiu d’alumnat més vulnerable, és a dir, aquells que per diverses condicions es troben en risc d’abandonament de la formació i per tant d’exclusió futura.


Objetivos

L’objectiu general de la nostra proposta és fomentar la continuïtat dels estudis de tot l’alumnat, especialment aquell amb risc d’abandonament. Aquest es treballa al llarg dels cursos d’ESO i Batxillerat, i es desplega a través d’una sèrie d’actuacions:
1.Acompanyar la construcció subjectiva de l’alumne al llarg de l’escolaritat.
2.Acompanyar en l’elecció de les diferents opcions d’estudis post-obligatoris.
3.Possibilitar l’accés a les competències bàsiques a partir de projectes específics.
4. Millorar la convivència i la participació.

Les estratègies de treball que utilitzarem seran la flexibilitat curricular i l’acció tutorial mitjançant la tutoria compartida, que descriurem en detall més endavant.
Aquest model de treball s’ha seguit al nostre Institut des de la seva creació el 1996. Hem anat ajustant i millorant les actuacions, els projectes i la formació del professorat, però mantenint les dues estratègies de treball, ja que ens han donat bons resultats. Entenem que, encara que les condicions particulars de cada centre
i cada població poden ser diversos, les estratègies que proposem són exportables a altres contextos, amb les necessàries variacions que exigeix l’adaptació a cada entorn concret.
Ver más

Destinatarios

La nostra proposta s’adreça a tot l’alumnat d’ESO i Batxillerat (edats entre 12 i 16 anys), i en especial als nois i noies que finalitzen una etapa (4t ESO -15/16 anys- o 2n Batxillerat-17/18 anys), o aquells que per dificultats diverses es troben en risc d’abandonament de qualsevol dels estudis de la nostra oferta, sigui o no obligatori.
Ver más

Justificación de la iniciativa

L’Institut, té en l’actualitat 4 línies d’ESO i 2 de Batxillerat de les modalitats Científico-Tecnològic, Humanístic-Social i, des del curs 2012-13, també la d’Arts Escèniques, Música i Dansa. Va entrar en funcionament el curs 1996-1997, coincidint amb el procés d’implantació de la LOGSE. Degut a diverses circumstàncies que s’han agreujat coincidint amb la crisi econòmica, l’índex d’alumnat amb NEE, ha anat augmentant de manera molt significativa al nostre centre els darrers cursos.
L’abandonament escolar a l’ESO és un altre dels factors que havia crescut degut a l’augment de dificultats en l’alumnat i les famílies, el que constitueix un greu factor de risc en la situació socio-econòmica actual. El fet que l’oferta formativa de la població no contempli Cicles de Formació Professional en cap dels seus Instituts fa també que, en els darrers cursos, es matriculin als Batxillerats alumnes que no han aconseguit plaça a la FP o que tenen problemes per desplaçar-se, el que incrementa l’abandonament del Batxillerat i fa essencial l’acompanyament i orientació d’aquests alumnes, tal com mostrarem més endavant.
Malgrat tot, cal destacar la bona evolució dels resultats de l’ESO i Batxillerat dels darrers anys, gràcies als projectes dedicats a l’atenció a l’alumnat més vulnerable així com a l’acompanyament tutorial. Els percentatges són en tots els casos superiors a la mitjana catalana, encara que no disposem de les mitjanes del 2011-2012 en aquests moments.
D’acord amb informe d’Eurostat (2012), en el nostre entorn augmenten les desigualtats educatives. Tal com mostren diversos estudis a partir de la comparació internacional (Ferrer et al., 2006), la qualitat del sistema s’entén com l’acompliment dels principis d’excel·lència i equitat. És essencial preveure les necessitats dels col·lectius en un futur incert i canviant: l’acreditació i la inserció social, la continuïtat de la formació, la preparació per a les relacions amb diferents cultures, , la preparació per a la formació posterior entre d’altres competències.
Dins el Projecte Educatiu del Centre l’atenció educativa es planteja des dels paràmetres d’excel·lència i equitat, per tal de donar resposta a les diverses necessitats que planteja un alumnat amb una desigualtat creixent. Aquest marc de treball implica doncs, dues estratègies:
• Un treball permanent de l’orientació personal dels adolescents a partir d’una estreta acció tutorial, cercant sempre la implicació de les famílies i la participació i estima de l’entorn.
• Un marc curricular flexible, que permeti donar resposta a les necessitats de tot l’alumnat i, en especial, possibilitar que els col·lectius més vulnerables accedeixin a les competències bàsiques i a la continuïtat de la formació.
Cal destacar que aquest treball és de la màxima importància en un entorn on decau la implicació de les famílies (Roudinesco, 2010), augmenten les situacions de desigualtat i exclusió, i les oportunitats per als joves són cada cop més escasses (UNICEF, 2011). Així, l’orientació a l’ESO, entesa en sentit ampli, passa doncs per treballar durant tota l’etapa per l’adaptació social i laboral futura de l’alumnat partint de les seves necessitats i interessos i, especialment, en el moment de la presa de decisions en finalitzar les etapes ESO i Batxillerat.
A la nostra població, aquest procés s’ha anat fent progressivament més difícil a causa de la crisi econòmica, la desaparició d’empreses i activitats formatives, la no existència de PQPIs ni CFGM, i les dificultats de comunicació de la població amb l’entorn.
Ver más

Metodología

Uns dels principis que orienten l’organització del centre és la coresponsabilitat. L’Equip Directiu gestiona les seves propostes a partir de l’equip de Coordinació, format pels Coordinadors de cada nivell d’ESO i dels Batxillerats, aquestes es treballen als Equips Docents i després se’n fa un retorn. Això garanteix la bona difusió
de la informació i la gestió de les aportacions. Alhora, es treballa per comissions en aspectes específics: Àrees curriculars, Comissió d’Atenció a la Diversitat i Comissió Social. L’objectiu d’aquest model és fomentar la implicació dels diferents equips i és summament important recollir iniciatives per poder prendre decisions ajustades. Aquesta dinàmica es fa extensiva al model d’orientació i garanteix la participació extensiva del professorat en les responsabilitats de tutoria i atenció a la diversitat de l’alumnat, que són les estratègies del treball d’orientació al centre.

5.1. La tutoria a l’ESO i el Batxillerat
L’acció tutorial per a l’ESO té com a base la idea d’acció tutorial compartida entre el tutor o tutora de grup i el cotutor o cotutora, dintre d’un mateix Equip Docent. Tot i així, entenem que l’acció tutorial és un conjunt d’activitats que compromet l’actuació de tots i totes i cadascun dels professors i professores del centre, en tant que exercim com a docents.
En relació a l’orientació, l'acció tutorial planteja activitats adreçades a:
•Coneixement personal de l’alumne.
•Cohesió social i bona relació amb l’entorn.
•Dinamització del grup classe.
•Implicació de l’alumnat en la millora del seu procés d’aprenentatge.
•Ajustament de la tria dels diferents itineraris del currículum.
•Ajustament de l’elecció de les diferents opcions formatives post-obligatòries
•Foment de la participació de les famílies en el procés educatiu de l’alumnat.
La Coordinació Pedagògica, a través de l’equip de coordinadors i coordinadores de nivell gestiona el PAT i estableix criteris per al seguiment i l’avaluació del mateix.
5.1.1. El Pla d’Acció tutorial
Durant l’hora de tutoria setmanal de cada grup, el tutor desenvolupa els continguts del PAT (Vegeu annex I). Aquests estan agrupats en blocs temàtics: cohesió social i convivència, coeducació, medi ambient, salut, competència social, orientació acadèmica orientació post escolar. L’objectiu és ajudar l’alumnat en llur construcció subjectiva, la relació amb els altres i l’entorn, la posició davant les dificultats i la responsabilitat.
b) Estructura organitzativa: la tutoria individual o d’orientació.
Per a cada grup-classe s’ha assignat un tutor o una tutora de grup i un cotutor o cotutora. El sistema de tutoria personalitzada que anomenem TUTORIA INDIVIDUAL comporta que aquest professorat com a tutor orientador o tutora orientadora tingui al seu càrrec entre 12 i 15 alumnes amb els qui ha de procurar mantenir establir un bon vincle i una relació personalitzada. Al mateix temps, és el responsable d’obtenir les dades de cadascun dels seus alumnes i de traslladar-les a una fitxa de seguiment individual que servirà per acumular informació al llarg de la seva vida acadèmica.
Els tutors i tutores de cada nivell estableixen una relació durant tot el curs per tal de coordinar la seva actuació. Juntament amb Coordinació Pedagògica supervisen la coherència de l’aplicació del PAT i acorden estratègies d’actuació comunes als diferents grups en les reunions setmanals.

I. Funcions del tutor o tutora de grup:
1.Realitzar la tutoria de grup (1 h setmanal a l’aula).
2.Seguiment de l’assistència, el rendiment acadèmic, i les sessions d’avaluació del grup.
3.Ajudar a trobar solucions positives quan hi hagi situacions de conflicte en el grup.
4.Elaborar informes i butlletins de notes per a les famílies.
5.Convocar i presidir les reunions amb els pares del grup.
6.L’atenció individualitzada dels alumnes del grup que té al seu càrrec, atenent als aspectes d’orientació personal, acadèmica i professional i de l’atenció als pares.
7.Assistir a les reunions de tutors i tutores i coordinar-se amb els cotutors.
8.Col·laborar en l’elaboració del PAT del Centre, aplicar-lo i fer-ne el seguiment i avaluació.

II. Funcions del tutor orientador o de la tutora orientadora.
1.Fer el seguiment individualitzat de l’alumnat al llarg de l’any .
1.Ajudar a trobar solucions positives quan hi hagi situacions de conflicte.
2.Entrevistar-se amb els pares i informar-los del procés educatiu de l’alumne al llarg del curs.
3.Comentar els resultats de l’avaluació amb l’alumnat i ajudar en la millora.
4.Coordinar-se amb el tutor o tutora de grup.
5.Acompanyar i orientar l’elecció de l’alumnat a la finalització dels estudis.

c) Suport a l’acció tutorial
El Departament d’Orientació del centre, així com la tutora d’Aula d’Acollida dóna suport a la tutoria en les situacions de dificultat o conflicte que depassin la seva intervenció, així com en el seguiment de l’ alumnat que presenta necessitats específiques. Aquest suport i acompanyament garanteix una intervenció el més ajustada possible durant l’escolaritat i possibilita sobretot la inclusió d’aquell alumnat
que rebutja l’escolaritat i el vincle amb els professionals. Aquest suport i treball conjunt dels especialistes amb els tutors té un paper formatiu, ja que proporciona nous recursos per a casos futurs.
A banda, el Departament d’Orientació intervé en el canvi d’etapes (ESO, Batxillerats) en aquells casos d’alumnat d’especial risc o complexitat, i també en tots aquells que presenten dificultats a l’hora de triar estudis post-obligatoris. Es fa especial incidència en les accions destinades a la continuïtat dels estudis (Vegeu ACDE), però també a fer una tria ajustada en relació a les característiques de l’alumnat i a les possibilitats del seu context.
5.2. Atenció a la diversitat. Projectes de Treball per a la Inclusió
Com apuntàvem anteriorment, el treball al llarg de l’ESO de projectes adaptats a l’alumnat més vulnerable, d’una banda possibilita l’accés a les competències i la continuïtat dels estudis i per una altra, crea les condicions d’acompanyament i seguiment personal necessàries en situacions de risc. Aquest model de treball és especialment necessari en les condicions de l’època actual, on cal una intervenció des de les institucions educatives per promoure la inclusió i l’equitat.
L’organització de l’atenció a la diversitat al centre parteix de les propostes de La Comissió d’Atenció a la Diversitat, que més tard acaben de consensuar-se als Equips Docents per tal de garantir la implicació de tot el claustre en el model. Aquesta comissió incorpora les iniciatives presentades pel Departament d’Orientació de diferents projectes adreçats a l’alumnat amb risc d’exclusió. En totes aquestes propostes té molt en compte la inserció a la comunitat, l’acompanyament de l’alumnat per a formar-se una imatge ajustada de les seves possibilitats, la formació del professorat, el treball amb la família i amb la xarxa de diferents agències de l’entorn (salut mental, Serveis Socials). Aquesta dinàmica està present des de fa molts anys al nostre centre i ha possibilitat l’acreditació i posterior inserció d’alumnat de risc (vegeu apartat 8).
En els diferents projectes es treballa a partir de Plans Individualitzats que es gestionen i avaluen als Equips Docents amb la participació de tot el professorat. Això facilita una comprensió i intervenció compartida de les diferents necessitats de l’alumnat. Descrivim a continuació els diferents projectes de treball adreçats a l’alumnat amb risc d’exclusió.

a) Projecte terapèutic a l’àmbit pràctic
Des del curs 2009-2010, aquest projecte s’adreça a alumnes d’ESO amb NEE derivades de trastorns del desenvolupament i de la conducta, acompanyades de problemàtiques d’aprenentatge greus. Aquest projecte té per objecte la inclusió educativa des d’un doble vessant: accés a les competències bàsiques i gestió de la convivència, a partir del treball conjunt amb l’alumnat, el professorat, les famílies i la xarxa de les diverses agències de l’entorn (Salut, Serveis Socials). Aquesta línia de treball permet que el pas per l’etapa obligatòria esdevingui una oportunitat per a l’alumnat, malgrat tenir greus dificultats, en l’àmbit personal i formatiu.
La metodologia de treball per projectes a partir d’activitats manipulatives, afavoreix la vinculació de l’alumnat amb l’aprenentatge i els continguts del currículum. Així mateix, possibilita un espai terapèutic de conversa que permet expressar i elaborar algunes dinàmiques disfuncionals en el desenvolupament dels alumnes.
Alguns dels projectes de treball que s’han dut a terme al llarg dels anys han estat l’hort Ecològic, el Taller d’Arts Plàstiques, i el Taller de trencadís. Fa uns anys, l’Ajuntament finançava activitats d’Equinoteràpia, Restauració de Mobles i Arts plàstiques en entitats de la vila. La reducció de la despesa pública ha fet que l’institut desenvolupi altres activitats, orientades sobretot a donar un suport grupal i un espai terapèutic i educatiu a l’alumnat, alhora que possibilita la globalització d’aprenentatges a partir d’activitats pràctiques molt accessibles. Sempre es té en compte la participació i reconeixement d’aquest grup d’alumnat en les activitats de l’Institut: festa de Nadal, Sant Jordi, entitats de la població... En aquest projecte és essencial l’orientació individualitzada, que porta a terme una psicopedagoga: la confiança que genera el vincle entre el tutor i l’alumne, ajuda a poder gestionar el conflictes i millorar els aspectes personals, també és essencial vincular la família i fer-la participar en el procés educatiu. És important així mateix generar un sentiment de confiança vers la institució, el que promou la posterior inserció a la comunitat.
b) Projecte “Tu Hi Ets”.
Aquest projecte, que funciona des del 2006, s’adreça a aquell alumnat de 4t d’ESO que no s’acaba d’ajustar de forma clara a cap dels itineraris del final d’etapa, que presenta una bona adaptació personal, però dificultats per accedir al currículum ordinari. Són alumnes en general desmotivats pel treball acadèmic, que mostren
més capacitats de tipus pràctic i manipulatiu, i tenen una orientació cap a CFGM en acabar l’ESO. Gràcies al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, es fa possible completar la formació d’aquests alumnes en emplaçaments externs (empreses, professionals de diversos sectors) en horaris de dimarts al matí, i fer-ne un segui-
ment des de l’ Institut.
Dins l’estructura de l’ Institut, es planteja aquest projecte sota la fórmula d’un PDC, on participen normalment al voltant de 12 alumnes de 4t ESO. La participació en el taller extern rep una avaluació externa trimestral, que es compta amb les notes d’optatives. L’alumnat que segueix aquesta via acredita l’ESO en la seva majoria i continua la seva formació.
c) Atenció a l’alumnat nouvingut: Aula d’Acollida i projecte “Compartim converses”. Aquest és un projecte que, es desenvolupa des de fa 7 anys i que té com a objectiu millorar de la competència lingüística i la integració de l’alumnat que ha arribat a Catalunya procedent d’altres països. La tutora de l’Aula d’Acollida actua com orientadora d’aquest alumnat i fa un seguiment des de l’equip docent de nivell mitjançant els Plans de treball individuals trimestrals. El Projecte de centre “Compartim Converses” gestionat des del Departament d’Orientació i Aula d’Acollida, té per objectiu la millora de la competència comunicativa de l’alumnat no catalanoparlant i la cohesió social: alguns alumnes catalanoparlants voluntaris conversen en sessions d’esbarjo amb alumnat nouvingut, o bé aquell alumnat que vol practicar i fer ús del català de forma més fluïda. Hi ha un reconeixement de l’Institut mitjançant un diploma cada curs tant per als aprenents com els voluntaris del projecte, que són aproximadament uns 30-40 alumnes en total cada curs.
d) Suport tècnic a la tutoria per part del Departament d’Orientació.
Les psicopedagogues del Departament d’Orientació ofereixen un suport al professorat en tots aquells aspectes de la tutoria que ho requereixin. Així mateix, sota demanda del tutor, alumnat o la família, es realitzen valoracions i seguiments periòdics de determinats alumnes, coordinació amb el professorat de les àrees i la família, per tal de garantir unes condicions òptimes al procés educatiu: aprenentatge, desenvolupament, pautes educatives familiars, gestió d’aula, seguiment de problemàtiques concretes...

Ver más

Recursos utilizados

Malauradament, l’escenari dels darrers anys ha estat la crisi econòmica i la reducció de la despesa pública, unida a l’increment de la complexitat de l’alumnat. Això no ha comportat, però, un empitjorament dels resultats com mostrarem més endavant. Al quadre apareix l’evolució dels nostres recursos al llarg dels darrers anys:
Altres recursos dels que disposàvem el 2010 i que hem perdut totalment a data d’avui són els següents: (ver documento PDF)
Tallers terapèutics (equinoteràpia i arts plàstiques) per a l’alumnat amb trastorns del desenvolupament a càrrec de l’Ajuntament i dins els Projecte Tu hi Ets.
•Formació de població en Construcció de Casos, a càrrec del Pla de Formació de la zona.
•Formació en centres a càrrec del Pla de Formació de la Zona.
•1 Professor Orientació Educativa, assignat per elevat nombre d’alumnat NEE.
•Dotació per als projectes Educat 1x1 i Educat 2.0.
•Dotació econòmica per a l’ACDE per al treball de la continuïtat dels estudis.
Aquesta realitat marcada per la pèrdua de recursos obliga a repensar allò del que disposem per donar la millor resposta al nostre encàrrec: la responsabilitat i compromís dels professionals, la implicació de les famílies, la col·laboració dels alumnes i de l’entorn. Això ens ha permès compensar algunes d’aquestes mancances a partir del replantejament de recursos propis i el suport mutu entre professionals i institucions. Apostem doncs per la continuïtat.
• Formació interna de centre (a cost zero), a càrrec de professorat i hores del centre.
•ACDE amb el Departament d’Ensenyament per fomentar la continuïtat dels estudis (actualment sense dotació econòmica).
•Convenis de col·laboració amb l’Ajuntament que ens permeten:
•completar la formació de l’alumnat de 4t amb diversificació curricular en empreses de la zona, dins del marc del projecte “Tu hi ets”.
• Utilitzar espais municipals, com el Pavelló Esportiu i l’Escola de Música. L’Institut a canvi, també cedeix les seves instal·lacions per a activitats esportives i musicals.
• Cessió d’espais al Centre de Formació d’Adults. Gràcies a les nostres instal·lacions, l’antiga Aula de Formació d’Adults del poble ha passat ampliar les seves activitats.
• Projectes interns de centre per a l’atenció a l’alumnat amb més dificultats. 
• Treball en xarxa amb altres agències de la zona (Serveis Socials, Salut Mental)
Els recursos humans amb que comptem per desenvolupar la proposta són els següents:
• 1 Coordinador Pedagògic, supervisa i organitza el procés d’orientació de tot el centre.
• 4 coordinadors d’ESO, i 1 de Batxillerat gestionen el treball tutorial i d’organització corresponent al seu nivell.
•1 Coordinador ACDE: coordina i fa el seguiment de les accions per a la continuïtat d’estudis.
•20 tutors: Realitzen la tutoria de grup, i fan seguiments individuals.
•20 cotutors: fan el seguiment individual de part de l’alumnat d’un grup.
•2 psicopedagogs: Fan suport al professorat en el procés d’orientació, fan el seguiment de l’alumnat amb més dificultats i assumeixen la tutoria dels casos amb més risc. Lideren també els programes educatius adreçats a aquests alumnes (Vegeu apartat 6).
Ver más

Evaluación de los resultados e impacto

Treballem amb subjectes i sovint els resultats són difícils de plasmar en dades objectives. No obstant, aquestes ens permeten valorar i reajustar els nostres plantejaments. Mostrem aquí alguns dels indicadors més significatius de les actuacions que descrivíem a l’apartat 1. Hem intentat recollir les dades el més actualitzades possible, i per tant la majoria fan referència al darrer curs escolar. Les dades mostren un elevat grau de satisfacció de tots els sectors en relació a l’acció tutorial. L’índex de continuïtat dels alumnes que finalitzen qualsevol estudi de la nostra oferta, és pràcticament del 100%, d’acord amb els criteris Departament d’Ensenyament als indicadors de centre 2011-12. L’èxit d’aquest procés radica en tot el treball d’acció tutorial realitzat al llarg de l’ESO i Batxillerat, especialment a la finalització de les etapes, i les actuacions del Departament d’Orientació en els casos d’especial dificultat.
Mostrem una tendència a la consolidació de nivells d’acreditació de l’ESO entre el 85% i el 95%. Tot i les oscil·lacions en funció de la promoció, les nostres mitjanes són superiors a la mitjana catalana. L’elevat nombre d’alumnat amb necessitats de suport educatiu acredita i té la possibilitat de continuar estudis gràcies a l’atenció a partir de Plans Individualitzats i Projectes específics. Als batxillerats, els resultats són satisfactoris malgrat les condicions descrites.
Mostrem aquí les dades més actuals, corresponents als darrers 3 cursos. No obstant s’ha donat suport a realització d’aquestes proves des del 2000, com a via de continuïtat dels estudis d’alumnat amb un perfil de desmotivació acadèmica, baixes expectatives d’acreditació i com a mínim un any més d’edat que els alumnes del seu curs. El risc d’abandonament de la formació és elevat, i la possibilitat d’accedir a CFGM esdevé un factor clau en l’orientació futura.
Els resultats mostren disminució dels conflictes augment de la implicació de la família en la gestió de mesures educatives.
Les dades mostren un elevat grau de satisfacció de tots els sectors en relació a aspectes significatius de l’Institut. El sector famílies mostra el grau de satisfacció en general més elevat, mentre que el professorat es mostra més moderat en les seves valoracions.
Ver más

Descubre todos los proyectos presentados a Educaweb

Ver todos