Encuentra tu curso ideal
9%
¿Qué quieres estudiar?

"Les institucions d'educació superior han tingut un paper cabdal en el lideratge de processos de transformació social"

Entrevista

Coneix els detalls de l'informe La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards idirectrius d'avaluació de la qualitat, guanyador de la 7ª Menció Enric Renau iPermanyera la recerca social aplicada en educació, formació i treball


  • Deja tu comentario
  • Valora


Mercè Junyent Pubill, Íngrid Mulà Ponsdevall i Marta Fonolleda Riberaygua Directora del grupo de recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laboradora de Còmplex i directora de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra, respectivament
La 7ª Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca social aplicada en educació, formació i treball, que impulsa el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, DEP Institut i Educaweb, ha premiat l'informe La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards i directrius d'avaluació de la qualitat, coordinat per l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra i elaborat pel grup de recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En aquesta entrevista a Mercè Junyent Pubill, directora del Grup de Recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona; Íngrid Mulà Ponsdevall, col·laboradora de Còmplex, i Marta Fonolleda Riberaygua, directora de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA), respectivament, es donen a conèixer els detalls d'aquest estudi.


Què va portar l'AQUA a promoure l'estudi La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards i directrius d'avaluació de la qualitat?

La idea d'aquest estudi va néixer el 2016 quan, des del Comitè Director de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA), vam veure la necessitat de buscar referents per construir un model de gestió de la qualitat per a l'ensenyament superior d'Andorra que estigués adaptat als reptes actuals. Ens va semblar que la sostenibilitat ens oferia oportunitats en aquest sentit i vam plantejar-nos d'harmonitzar dos àmbits que tradicionalment treballen per separat: la gestió de la qualitat i la sostenibilitat a les universitats.

D'una banda, els principis de la sostenibilitat podien orientar la millora de l'ensenyament superior a Andorra; i d'una altra banda, les universitats podien fer una gran contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La gestió de la qualitat era una eina per sistematitzar aquesta millora, per donar-li valor i per promoure-la.
 
Per aquest motiu vam iniciar una aliança amb el grup de recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona, que té una llarga trajectòria amb processos d'ambientalització curricular a l'ensenyament superior.
 
En aquest sentit, com poden les universitats contribuir a assolir els ODS? 

Històricament, les institucions d'educació superior han tingut un paper cabdal en el lideratge de processos de transformació social mitjançant la recerca científica, la creació de solucions innovadores i l'ensenyament d'intel·lectuals i agents de canvi.

L'Agenda 2030 reconeix explícitament que certs objectius i metes només podran assolir-se amb la col·laboració de les institucions d'educació superior i els centres de recerca. Més concretament, les universitats poden contribuir a implementar els ODS per mitjà de la incorporació dels principis dels ODS a la governança i la cultura institucional; fomentar la gestió sostenible del campus i de les operacions de la universitat; capacitar l'alumnat per liderar processos de canvi i millora de les seves comunitats i fomentar la implementació dels ODS en les seves esferes personals i professionals.

A més, mitjançant la recerca, les universitats poden contribuir als ODS desafiant paradigmes, definint marcs conceptuals, desenvolupant nous coneixements, creant alternatives, influint en les polítiques, construint espais de participació, etc. i contribuir a la transferència de coneixement i prestació de serveis en matèria de sostenibilitat a la societat.

Quins estàndards i directrius europeus s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar l'informe i per què? 

L'informe connecta els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb els estàndards i les directrius per a l'assegurament de la qualitat en l'Espai Europeu d'Educació Superior (ESG).

Els ESG van  ser adoptats pels ministres responsables de l'educació superior el 2005 i revisats el 2015. Tenen com a objectiu contribuir a obtenir una visió comuna de l'assegurament de la qualitat en l'aprenentatge i l'ensenyament que s'estengui més enllà de les fronteres nacionals i que sigui compartida en tot l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior.

La primera part dels ESG correspon a l'assegurament intern de la qualitat i té en compte els estàndards relacionats amb la política d'assegurament de la qualitat de les universitats; el disseny i l'aprovació dels programes; l'aprenentatge, l'ensenyament i l'avaluació centrats en l'alumnat; l'admissió, la progressió, el reconeixement i la certificació de l'alumnat; el professorat; els recursos d'aprenentatge i de suport a l'alumnat; la gestió de la informació; la informació pública; i el seguiment permanent i la revisió periòdica dels programes.
 
 
"L'Agenda 2030 reconeix explícitament que certs objectius i metes només podran assolir-se amb la col·laboració de les institucions d'educació superior i els centres de recerca".
 
Quines són les propostes principals que recull l'informe a l'hora d'introduir els ODS en l'avaluació de la qualitat de l'ensenyament superior?

Amb l'objectiu de considerar l'avaluació de la qualitat des de la perspectiva de la sostenibilitat, l'estudi elaborat ha buscat la relació dels ESG amb els ODS. Aquest procés ha fet emergir uns nous estàndards de qualitat que integren la perspectiva de la sostenibilitat i que s'han concretat en unes directrius que ajuden a entendre'n la importància i l'aplicació.

Cal tenir en compte que aquestes directrius no pretenen prescriure com s'hauria d'introduir la sostenibilitat en els processos d'assegurament de la qualitat, sinó que ofereixen orientacions sobre el tipus d'activitats i els processos que podrien fomentar-se. També, per a cada estàndard, s'ofereixen exemples de bones pràctiques que ja existeixen, tant a escala nacional com internacional, que poden inspirar les institucions per elaborar noves iniciatives en aquest marc de qualitat i ODS.

Quins elements de l'estudi, segons la seva experiència, es podrien transferir a altres contextos amb l'objectiu d'introduir estàndards de qualitat que tinguin en compte la sostenibilitat?

L'àmbit de l'estudi són les institucions d'ensenyament superior i les seves activitats, per això pren com a marc de referència els ESG, consensuats a tot l'Espai Europeu d'Educació Superior. Per transferir-los a altres contextos caldria estudiar quin és el marc de referència en cada cas, i fer adaptacions en funció de les finalitats, les activitats o els processos més rellevants en cadascun dels contextos.

D'altra banda, i més enllà del producte final, creiem que el procés d'elaboració d'aquest estudi també és rellevant i transferible. Es tracta d'un procés basat en les aliances a diferents nivells. En primer lloc, l'AQUA va crear l'aliança amb un grup de recerca expert en aquest àmbit; per així garantir que l'estudi tindria la solidesa teòrica i acadèmica, però vinculada a l'acció i als agents del territori. El grup de recerca Còmplex de la UAB va fer una revisió bibliogràfica exhaustiva dels marcs teòrics sobre qualitat i sostenibilitat a l'ensenyament superior i va elaborar una proposta preliminar d'estàndards i directrius. Aquesta proposta va ser discutida amb un grup d'experts internacionals durant diverses reunions, i després es va validar i contextualitzar amb experts i agents d'interès d'Andorra.

D'aquesta manera, la proposta incorpora el treball i la visió d'agents d'interès, com ara estudiants, professorat i personal de serveis de les universitats d'Andorra; responsables de la gestió de la qualitat de l'ensenyament superior; representants dels ministeris del Govern d'Andorra encarregats d'educació superior i de sostenibilitat; investigadors rellevants en el camp de la sostenibilitat; representants d'associacions de joves d'Andorra; representants d'associacions com l'UNESCO.

Per part de l'AQUA, quines iniciatives s'han portat a terme o està previst endegar, després de la publicació d'aquest informe, per continuar treballant en el camp dels ODS en l'ensenyament superior?

Aquest informe va ser el punt de partida d'una línia de treball que ha anat consolidant-te.

Seguint una de les conclusions de l'informe, el 2018 es va desenvolupar el projecte internacional Making connections between the Institutional Evaluation and the Sustainable Development Goals. Empowering stakeholders for quality enhancement (Q&S&HE), amb col·laboració amb l'Agencia de Calidad y Prospectiva Universitaria de Aragón (ACPUA). Aquest projecte va ser un dels tres projectes de capacity building cofinançats per la International Network for Quality Assurance Agencias in Higher Education (INQAAHE). Els objectius principals d'aquest projecte eren proposar indicadors per incorporar els ODS en l'avaluació institucional de la qualitat; i apoderar els principals agents vinculats amb l'ensenyament superior perquè poguessin promoure la qualitat incorporant els ODS. Els resultats es poden consultar aquí.

Per aquest curs ens plantegem fer una prova pilot dels indicadors, per acabar incorporant-los en els processos estàndards de gestió de la qualitat de l'ensenyament superior.
 
 
 
 
L'informe La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards i directrius d'avaluació de la qualitat es pot consultar a internet. 

 
Deja tu comentario