Encuentra tu curso ideal
9%
Escola inclusiva, aprenentatge competencial i orientació
Artículo de opinión
Quan parlem de l'abandonament escolar (fracàs escolar), hem de centrar el tema. No es tracta només del cessament de l'activitat formativa d'una persona. Hem de situar-lo en el context del no assoliment dels objectius bàsics de formació o en el de les expectatives generades.
Les persones presentem diferències de ritmes d'aprenentatge, de capacitats i d'interessos. Un sistema educatiu inclusiu ha de contemplar sempre aquesta diversitat. I és precisament amb aquesta mirada que cal abordar la prevenció de l'abandonament escolar.
Un sistema inclusiu tindrà en compte el contracte didàctic que cal establir amb cada alumne: el tractament individualitzat. D'aquesta manera el seguiment del contracte didàctic visibilitza els interessos i capacitats de cada persona. Tractament de la diversitat centrat en la metodologia del procés d'aprenentatge i l'orientació.
Per una banda s'ha de tenir en compte el procés d'aprenentatge de l'alumne: assoliment competencial i intel·ligències múltiples. No és un tòpic que cadascú disposa del seu talent. I l'entorn formatiu ha de contemplar aquesta capacitat i la necessitat de donar-li resposta. En aquest sentit només un aprenentatge competencial, que situï l'alumne com a protagonista d'un procés d'aprenentatge vivencial i contextualitzat donarà resposta a la diversitat. Els centres educatius són entorns on les oportunitats d'aprenentatge han d'estar presents en tots els àmbits que configurin un entorn formador: l'aprenentatge servei, l'aprenentatge per problemes, per projectes, entre iguals, etc. Els processos d'autoavaluació i la metacognició com a eix principal de l'avaluació tenen un paper fonamental.
Pel que fa a l'orientació, aquesta és una conseqüència directa dels processos d'aprenentatge. Un sistema educatiu orientador és per definició profundament inclusiu perquè contempla l'acompanyament personal i integral de l'alumne en el seu procés d'escolarització. És un procés que s'inicia en les etapes de l'Educació Infantil i Primària i s'intensifica especialment en l'etapa de Secundària. L'orientació és l'autèntica finalitat de l'educador que considera l'alumne en el seu context personal, en l'entorn de l'aula i el centre i en l'entorn familiar i social en el que creix i es desenvolupa.
Contemplar el procés orientador sota aquesta perspectiva integral és la clau per ajudar a construir i concretar el projecte de cada persona, registrar, acompanyar i guiar l'aprenentatge en cada moment i la dimensió de les particularitats de cada alumne.
No és gens menor el fet que l'orientació també ha de tenir en compte les expectatives acadèmiques, professionals i laborals a curt i mitjà termini i l'adequació de la seva elecció quan arribi el moment.
Veiem doncs que la prevenció de l'abandonament escolar té en el tractament de la diversitat la seva estratègia fonamental. Situa l'alumne en el centre d'un procés orientador i d'aprenentatges competencials, on el mestre esdevé competent en el seguiment individualitzat. Seguiment que a nivell de centre posa l'organització i el centre al servei d'aquesta atenció personalitzada.
D'aquesta manera el mestre ha de formar-se globalment en la tasca d'educador, més enllà dels coneixements d'àrea o àrees específiques. Una formació que contempli el treball en equip amb la resta d'educadors del centre, de totes les etapes, que va més enllà del clàssic traspàs d'informació entre etapes i que vincula l'aprenentatge a una tasca continuada en el temps, autoreflexiva per part de l'alumne, compartida i avaluada (autoavaluada). La formació de docents competencialment orientadors esdevé doncs fonamental.
En definitiva, abordar l'abandonament escolar és una tasca compartida i complexa que requereix un mirada sobre nens i adolescents de formació integral, de formació en competències per la vida en un entorn inclusiu i metodològicament avançat. Que demana una formació del mestre com a acompanyant d'un procés vital que se centra en la persona i el seu context. I que esdevé en centres oberts i plurals, amb projectes educatius progressistes centrats en la participació de l'alumne i el tractament de la diversitat, amb arrelada voluntat de servei públic i que desenvolupen la seva tasca en un context d'autonomia de centres i de relacions plurals amb l'administració i l'entorn.
Deja tu comentario
Categorías
Publicado
Lo más leído
Lo último
Suscríbete a nuestras publicaciones