Encuentra tu curso ideal
9%
L'orientació a les famílies en el marc de les estratègies locals de prevenció de l'abandonament escolar prematur
Artículo de opinión
Davant de l'alta taxa d'abandonament escolar prematur des dels municipis s'estan promovent projectes d'orientació per acompanyar a les persones en les seves transicions educatives al llarg de la vida i lluitar contra l'abandonament escolar prematur. En aquest sentit s'aposta per una estratègia conjunta com a "ciutat orientadora" on l'ajuntament desenvolupa un paper d'articulació respecte de la resta d'agents i recursos educatius i d'orientació del territori.
En aquest marc, les famílies esdevenen un agent essencial i per tant l'orientació es converteix en una activitat d'acompanyament clau en el marc de les polítiques educatives locals. I és per això que des de Diputació de Barcelona, tot impulsant un Pla d'Orientació, es potencia aquest model de "ciutat orientadora" i es promouen activitats d'orientació adreçades a les famílies amb la intervenció dels ajuntaments i la col·laboració dels centres educatius.
Els documents de referència i les evidències refermen el paper de la família en la conformació de les expectatives acadèmiques dels joves, de forma que l'actitud de l'entorn familiar es confirma com a prescriptor determinant a l'hora de prendre decisions importants en les trajectòries i les transicions educatives dels joves. A tenor d'aquestes evidències, situar la família en el nucli de les estratègies de prevenció de l'abandonament escolar prematur en l'àmbit de l'orientació educativa hauria de resultar indefugible. Així ho van considerar els promotors de La Malette des Parents, una iniciativa francesa, reconeguda per la Comissió Europea com a bona pràctica en la lluita contra l'abandonament escolar prematur; i així ho hem fet des de la Gerència de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona, inspirats i encoratjats per l'èxit de la iniciativa francesa, amb la posada en marxa l'any 2014 de La Maleta de les Famílies.
La Maleta de les Famílies té per objectiu completar la tasca d'orientació que realitza l'ajuntament i els centres educatius facilitant a les famílies eines i recursos que els permetin acompanyar als seus fills i filles en el procés de tria d'itinerari educatiu en la transició cap als estudis post obligatoris. Aquest projecte -que enguany ja afronta la tercera edició i arriba a 22 municipis de la demarcació de Barcelona- incorpora un procediment d'avaluació que ha de permetre generar evidències que contribueixin a millorar la iniciativa i a valorar la seva extensió.
Les activitats que s'ofereixen– xerrades d'orientació obertes, tallers grupals i tutories individuals- s'adrecen principalment a les famílies d'alumnes de 3er i 4rt d'ESO. Aquestes accions, coordinades entre els serveis d'educació municipals i els centres educatius, s'emmarquen en les estratègies locals de prevenció de l'abandonament escolar prematur. Per al seu disseny s'ha partit de la hipòtesi (i basats en l'evidència del projecte francès) que si els alumnes realitzen una tria fonamentada d'opció educativa en el moment de transició cap a l'etapa postobligatòria, es poden minimitzar les possibilitats d'abandonament que s'acostumen a produir en aquest pas (reduint d'aquesta manera les taxes d'abandonament escolar prematur i evitant processos posteriors de compensació que no acostumen a ser fàcils). I atenent al paper determinant que poden tenir les famílies en aquesta transició educativa, les activitats es plantegen amb l'objectiu d'empoderar les famílies de forma que pares i mares puguin aportar el seu suport en l'acompanyament als nois i noies en el moment de definir itineraris educatius i acompanyant aquest moment clau de tria.
A l'espera de que properament puguem obtenir resultats de l'avaluació d'impacte, les dues primeres edicions han rebut una bona acceptació tant per part de les famílies participants com dels centres educatius que han col·laborat en el projecte.
Pràctiques d'orientació com aquesta, que promouen l'articulació de diversos agents del municipi, estan contribuint al repte de construir "ciutats orientadores" per lluitar contra l'abandonament escolar prematur, facilitar les transicions educatives i promoure la formació al llarg de la vida.
Deja tu comentario
Categorías
Publicado
Lo más leído
Lo último
Suscríbete a nuestras publicaciones